Bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü yeter. Peki gelecekte bebeğimizi nasıl emzireceğiz? Altıncı aydan itibaren bebeği anne sütüne ek olarak tamamlayıcı gıdalara alıştırmamız gerekir.

Tamamlayıcı gıdalara geçişte, kaşıkla besleme, çiğneme, parmak tutma ve yeme, kaptan bağımsız olarak ve çatal kaşıkla besleme bebeği beslemenin basamaklarıdır.anne sütünün faydaları, bebeklerde ek gıdalara geçme, bebekler için ek gıdalar

Bebeğe ek gıda verildiğine dair işaretler

-Bebek başını dik tutabilir ve oturabilir

-Bebeğin el ve göz koordinasyonunu geliştirmesi ve oyuncakları ağzına götürmesi

– Dil yapışma refleksinin kaybı, kaşıktan yemek alma yeteneği

– Ağzı açma, yutma ve çiğneme koordinasyonunun gelişmesine bağlanabilir.

Ek besin alırken nelere dikkat edilmelidir?

Her öğüne ayrı ayrı ve küçük porsiyonlarda (yaklaşık 1-2 çay kaşığı) başlanmalı ve anne bebeği otururken beslemelidir. Ek olarak, yiyecek miktarı her geçen gün arttırılmalıdır.

Çocuğun diyetine birkaç günde bir yeni yiyecekler eklenmelidir.

Gıda alerjileri izlenmelidir. Çocuk yemek yedikten sonra alerji belirtileri gösterirse, yemek durdurulmalıdır. 15-20 gün sonra tekrar deneyin.

Beslerken, çocuğun aç olduğundan emin olun. Çocuk bunu istemiyorsa ısrar edilmemeli ve daha sonra tekrar denenmelidir.

Bebeğin beslenme zamanlaması spesifik olmalıdır.

Bir bebeğe hangi ayda ne verilir?

İlk yiyecekler elma veya şeftali suyu ve yoğurt olmalıdır. Ayrıca sebzeler, diğer meyve suları, yumurta ve et de gelecekte diyete eklenmelidir. Yemekler günlük olarak hazırlanmalıdır.

  1. aydan itibaren bebek anne sütü ile birlikte meyve suyu (elma veya şeftali), yoğurt, sebze çorbası (patates, havuç, kabaktan oluşan) tadabilir.
  2. ayda yumurta sarısının 1/8’ini anne sütünün yanında almaya başlamalı ve gün aşırı alımını artırmalısınız. Diyete ekmek kırıntıları, pirinç, puding, meyve suyu, meyve püresi, yoğurt, kırmızı et, tavuk eti, balık eti, bitkisel yağlar, sebze püresi, sebze çorbası eklenmelidir. Meyve suyuna pekmez eklemek de iyi bir fikirdir. Çocuğun diyetine ek gıdalar da eklenmelidir.
  3. ayda anne sütüne iyi ezilmiş et ve sebze yemekleri, pastörize peynir, tahıl ve fasulye ezmesi, pekmez (yoğurt veya sütle karıştırılmamış), yoğurt ve diğer ürünler eklenmelidir.

12 ayda bir çocuk aile masasında oturuyor olabilir ve kendi seçimlerini yapma fırsatı verilmesi gerekir.

Tamamlayıcı gıdalarla ilişkili alerjik durumlara karşı alınması gereken önlemler

Buğday, çavdar gibi glüten içeren besinler, fındık ve yer fıstığı gibi yağlı tohumlar içeren besinler, inek sütü, yumurta, balık ve kabuklu deniz ürünleri gibi besinlerin alerjik etkilerinden dolayı bebeğiniz tarafından yerken dikkatli olunmalıdır.

Bu yiyecekleri diğer yiyeceklerden ayrı olarak denemek daha iyi olacaktır. Ayrıca bu yiyecekleri bebeğinize 6. aya kadar vermemeniz, hatta bazılarını daha sonraki yaşlardan itibaren denemeniz çok önemlidir.

İnek sütü için 1 yıla kadar beklenmesi tavsiye edilir. Ayrıca patlıcan ve mantarlar 1 yaş altına verilmemelidir, aksi takdirde bu ürünler alerjik etki gösterebilir.