Son zamanlarda adını çokça duyduğumuz glüten; Buğday, arpa, çavdar gibi tahılların yapı taşları olarak kabul edilen bir protein türüdür. Özellikle ekmek tüketiminin oldukça fazla olduğu ülkemizde gluten içeren besinlerin hemen hemen her öğünde bulunduğunu söyleyebiliriz. Makarna pişirirken suyun kayganlığı dikkatinizi çekmiş olmalı. Bunun nedeni makarnanın glüten içermesidir. Protein ailesinin bir parçası olan glüten, büyük yapısı nedeniyle her organizma tarafından emilemez. Metabolizması güçlü kişilerin vücut yapısı glüten alımını düzenleyebilir.

Glutensiz diyetler, özellikle sağlıklı beslenmenin giderek daha önemli hale geldiği son zamanlarda çok popüler. Ancak enteropati, çölyak hastalığı ve glüten duyarlılığı olan kişilerin glüten tüketmemesi gerektiğini belirtmek isteriz.glutensiz beslenme, glutensiz nasıl belsneilir, glutensiz beslenme yöntemleri

Glutensiz beslenmenin faydaları nelerdir?

Glutensiz yiyecekler yemek, sindirim problemlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

Glutensiz yiyecekler yemek enerjinizi artıracaktır.

Glutensiz besinler tüketerek kilo verme sürecinizi hızlandırabilirsiniz.

Glutensiz bir diyet, çölyak hastalarında kronik iltihabı hafifletebilir.

Gluten tüketmezseniz tırnaklarınız daha sağlıklı ve güçlü hale gelir.

Gluten içeren gıdalardan kaçınarak dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirebilirsiniz.

Kansızlık sorununun önüne geçmek istiyorsanız glutensiz beslenmeye dikkat etmelisiniz.

Saç derinizin sağlığını olumsuz etkileyen glüten alımınızı azaltırsanız, daha sağlıklı saçlara sahip olduğunuzu fark edeceksiniz.

Glutensiz besinler tüketerek kan şekerinizin düşmesini önleyebilirsiniz.

Vücudunuzdaki şişliklerin geçmesini istiyorsanız glutensiz bir diyete dikkat etmelisiniz.

Tiroid problemi olan kişiler için glutensiz beslenme çok önemlidir.

Gluten duyarlılığı ve intoleransı nedir?

Gluten kelimesi İngilizce “glue” kelimesinden gelmektedir. Tahıl ürünlerinde bulunan 30 proteinden biridir. Glüten duyarlılığı, vücudun buğday, arpa ve çavdar gibi gıdalardan glüteni sindiremediği anlamına gelir. Çölyak hastalığı ve buğday ve tahıl alerjisi olmamasına rağmen, vücut bu hastalıkların belirtilerini gösteren tahıllardaki proteinlere tepki verirse glüten intoleransından şüphelenilir. Sindirim sisteminin normal işleyişine müdahale eden glüten intoleransı olan kişilerde; Anemi ve aşırı kilo kaybı en yaygın semptomlardan bazılarıdır. Karın ağrısı, ishal, yorgunluk, şişlik ve şişkinlik ve depresyon da glüten intoleransının belirtileridir.

Hangi gıdalar glüten içerir?

Makarna, kuskus vb. Hububatlar,

Buğday, çavdar, arpa

Fırın ve şekerleme

Malt, malt aromaları ve malt ürünleri

Graham unu, doğal buğday unu, arpa, fosfat unu

Patates kızartması,

sütlü tatlılar,

yemek ve bira boyası,

Cips ve tahıllar

Kek, bisküvi ve benzeri yiyeceklerde.

Et suyunda hazır çorbalar ve yarı mamul et ürünleri

Hazır soslarda, bazı bakliyatlarda

Çin tuzu, soya sosu, lesitin

Modifiye gıda nişastası

Glutensiz yiyecekler nelerdir?

Mısır, pirinç, kinoa, keten, darı, sorgum, tapyoka, karabuğday, ararot, amaranth ve saf yulaf glütensiz yiyecekler olduğu için, bunlar glüten hassasiyeti ve glüten intoleransı olanların rahatlıkla tüketebileceği yiyeceklerdir. Ayrıca glutensiz beslenmeye karar verirseniz; Glutensiz olduğu için meyve, sebze, kırmızı ve beyaz et, balık ve deniz ürünleri, süt ürünleri ve kuruyemiş de yiyebilirsiniz. Diyetinizde glutensiz un istiyorsanız; Hindistan cevizi unu, badem unu, fındık unu veya esmer pirinç unu da kullanabileceğiniz belirtilmelidir. Nişasta içeren glutensiz gıdalar; pirinç, soya fasulyesi, patates, fasulye, kinoa, ararot, amaranth, teff, keten ve chia tohumları da bu gruba dahildir.