Kalp Çarpıntısı ve Sebepleri Nedir?
Kalp çarpıntısı, yüksek tansiyon, korku, kaygı, stresli durumlar, aşırı kafein veya alkol kullanımı veya anormal kalp ritminin (aritmi) bir belirtisinin sonucu olabilir. Sık görülen ve günlük yaşamı etkileyen kalp çarpıntısı mutlaka bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Ana amaç kalp atışı şikayetinin kaynağını bulmak ve tedavi etmektir.
Kalp çarpıntısı nedir?
Kalp atışı, kalp atışı ve rahatsızlık hissi için genel terimdir. Çarpıntı, aralıklı tekleme veya hızlı kalp atışı (kalp çarpıntısı), hızlı bir kalp atışı olarak kendini gösterir. Bazı şikayetler kalp atışının nedenine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Örneğin, hızlı bir kalp atışı şeklinde güçlü bir kalp atışı yaşayan bir kişinin nabzı normal (dakikada 60 ila 100) ve düzenlidir, ancak yine de hızlı bir kalp atışından şikayet edebilir. Bu durum tansiyon ve anksiyete bozukluğu olan hastalarda görülmektedir.
Öte yandan, normal atımlar arasına düşen ekstra atımlar, tekleme hissine veya arada kalp durması gibi bir his oluşmasına neden olabilir. Ekstrasistol denilen bu durumda kalp atışı normal ve düzenlidir. Ancak araya giren ekstra darbe, yukarıda belirtilen sansasyona neden olur. Bu, toplumda en yaygın kalp atışı şeklidir. Başka bir kalp atışı şekli, kalp atış hızındaki periyodik bir artıştır. Özellikle kalp atış hızı dakikada 150 atımı aştığında kişi çarpıntı yaşar. Bir kişi durumu şöyle anlatır: “Kalbimde bir kuş uçar, kalbim boynumda atıyor, kalbim ağzımdan uçuyor.”
Kalp çarpıntısına ne sebep olur?
Çarpıntı her zaman kalp hastalığının bir işareti değildir. Tansiyon yüksek olduğunda, korku, endişe, stres durumlarında, çok fazla çay veya kahve içtikten sonra veya alkol aldıktan sonra çarpıntı meydana gelebilir. Kansızlık (anemi), hamilelik ve tiroid bezinin aşırı çalışması durumunda, kalp problemleri olmasa bile kalp çarpıntısı görülür. Herkes zaman zaman hızlı bir kalp atışı yaşayabilir. Ancak günlük yaşamı etkileyen sık kalp atışları mutlaka bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Buradaki amaç, kalp atışının kalp hastalığı ile ilişkili olup olmadığını öğrenmek ve tedavi etmektir.
Kalp atış hızınız kalp hastalığıyla ilgili değilse, altta yatan durumu (örn. yüksek tansiyon, anemi, tiroid hastalığı) tedavi etmeniz gerekir. Anksiyete bozukluklarında anksiyete ve çarpıntı, beta bloker adı verilen ilaçlarla kalp atışlarını sakinleştirmeye çalışır. Kardiyologların tedavi etmesi gereken çarpıntılar, kalp hastalığına bağlı olabilen ritim düzensizlikleri ve çarpıntılardır.
Bir Cevap Yazın