Osteoartrit veya halk arasında anılan adıyla kireçlenme, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen kronik bir eklem hastalığıdır. Kemik uçlarını çevreleyen kıkırdağın zamanla aşınması ve yıpranması ile ortaya çıkan bir durumdur. Zamanla kötü eğilimler ortaya çıkabilir, kemikler kırılabilir ve eklemde birikmeye başlayabilir. Bu, vücutta iltihaplanmaya ve ardından ağrı nöbetlerine neden olur.

40 yaş üstü kişilerde görülme sıklığı artmakla birlikte ağır yük taşıma gibi fiziksel hareketler yapan kişilerde de oldukça yaygındır. Eklem hastalıklarının ana nedeni eklem kireçlenmesidir. Çoğunlukla artritten etkilenen eklemleriniz; diz, kalça, bel, boyun, baş parmak eklemleri.

Yaş, obezite, eklemlerin aşırı kullanımı, genetik yatkınlık gibi faktörlerle risk olasılığı önemli ölçüde artar.

Artrit ağrısı hareket sırasında daha güçlü hissedildiği için hastanın yorulmadan dinlenmesi ve strese maruz kalacak hareketlerden kaçınması önerilir.

Kireçlenmenin nedenleri nelerdir?

Kireçlenme, eklemleri çevreleyen kıkırdak tükendiğinde ortaya çıkan bir sorundur. Ve bu doku tamamen yok edilirse kemik, kemiğe sürtünme noktasına kadar ulaşabilir.

Obezite, spor yaralanmaları, kalıtım, eklemlerin aşırı kullanımı ve yaş gibi faktörler kireçlenmeye neden olur.

İdeal kilonuzu koruyarak dizleriniz, kalçalarınız ve belinizdeki artriti önleyebilirsiniz. Ek olarak, kilo kaybı artritin ilerlemesini azaltabilir. Bir sporcu yaralandığında artrit gelişme riski oldukça yüksektir. Kıkırdak üretiminde yer alan genlerin neden olduğu kalıtsal bir sorun olduğunda, bu eklemler daha çabuk bozulabilir. Ek olarak, belirli eklemlerin aşırı kullanımı kireçlenme riskini önemli ölçüde artırır.

Yaşlandıkça, artrit olma şansınız da artar.

Kireçlenmenin belirtileri nelerdir?

Kireçlenme çok sinsi bir hastalıktır. Semptomlar yavaş yavaş gelişir ve zamanla kötüleşir. Belirtiler, hangi eklemin etkilendiğine ve ne ölçüde etkilendiğine bağlı olarak değişir.

Kireçlenme belirtileri

Ağrı: Hareket ederken veya hareket ettikten sonra ortaya çıkan eklem ağrısı.

Sertlik: Sabah uyandığınızda veya uzun süre hareket etmediğinizde eklem sertliği yaşayabilirsiniz.

Hassasiyet: Eklemlere ve çevresine hafif baskı uygulasanız bile bu bölgenin hassasiyetini hissedebilirsiniz.

Esneklik kaybı: Eklemlerinizi eskisi kadar esnek bir şekilde hareket ettiremeyebilirsiniz.

Çıtırtı sesleri: Ekleminizi hareket ettirdiğinizde çatırtı ve çatırtı sesleri duyabilirsiniz.

Şişlik: Eklemlerin çevresinde hafif şişlik olabilir.

Bu semptomların devam etmesi, ev işlerinizi ve günlük rutininizi etkileyecektir. Genelde çok kolay olduğunu düşündüğümüz şeyi yapmak sizin için işkence olabilir. Bu nedenle, belirtilerin süresi boyunca daha ciddi hastalıklara neden olmaması için hızlı önlem alınabilmesi için doktorunuza başvurmanız çok önemlidir.

Vücudun hangi kısımları artritten etkilenir?

Kalça, diz, ayak bileği ve kalça eklemleri gibi stres altında çalışan eklemlerde kireçlenme daha sık görülse de omuz, dirsek, el bileği, kol eklemleri ve hatta çene kemiğinde de görülebilir.