Prostat Sorunları Nelerdir?

prostat nedir, prostat sorunları, prostat tedavisi yapımı

Erkeklerde idrar torbasının hemen altında yer alan prostat bezi normalde ceviz büyüklüğündedir. Bir sıvı salgılayarak boşalmanın ardından spermlerin yüzmesini ve rahim ağzına ulaşmasını sağlar. Prostatta büyüme veya iltihaplanma olduğu taktirde birtakım sorunlar ortaya çıkabilir. Bu bez ayrıca, yaşı ilerlemiş erkeklerde yaygın olarak görülen bir kanser bölgesidir.

















Erkeklerin çoğunda prostat bezi 50 yaş civarında büyümeye başlar. İyi huylu (iltihaplı veya kanserli olmayan) prostat hipertrofisi belirtilere yol açmadığı sürece tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Eğer prostat, içinden geçen idrar yolunu sıkıştıracak kadar şişerse idrar akışını engelleyebilir. Bu da gece gündüz idrara sık çıkma isteğine yol açabilir ve akış giderek tereddütlü ve yavaş bir şekilde gelebilir. Az miktarlar dışında idrara çıkamayabilir, ama idrar kaçırma sıkıntısı çekebilirsiniz.prostat nedir, prostat sorunları, prostat tedavisi yapımı

Prostat iltihaplanmasına prostatit adı verilir. Bir enfeksiyondan, genellikle cinsel yolla bulaşan veya dolu bir mesaneyle vücudu sarsan bir egzersiz yapmaktan (koşma gibi) kaynaklanabilir. Belirtiler, testis torbasının hemen arkasında bir ağırlık hissi ile bel ve karın bölgesinde ağrıyı içerir. Ayrıca idrara çıkarken acı da hissedebilirsiniz. Bulanık, kanlı ve balık kokulu bir idrarınız ve ateşiniz olabilir.

Prostat kanseri riski 40′lı yaşlarda artmaya başlar. Kanser, belirtilere yol açmayabilir. PSA testi kanser olma olasılığını belirtmeye yardımcı olur, ancak tarama için yeteri kadar güvenilir değildir.

Bunu biliyor muydunuz?

Bitki uzmanları yüzyıllar boyunca, tropikal muzu erkek ve kadınlarda görülen çeşitli rahatsızlıklara karşı kullanmışlardır.

Günümüzde, yapraklarının erkeklerde hormon dengesi için hayati bir önem taşıyan çinkoyu içerdiğini ve dolayısıyla da büyümüş prostat için faydalı olduğu biliniyor.

Korunma

Çinko, beta karoten, flavonoid, C ve E vitaminleri bakımından zengin yiyecekler yiyin. Baklagiller, sert kabuklu yemişler, çekirdekler ve haftada üç porsiyon yağlı balık yiyin. Bunlardaki Omega-3 yağ asitleri bağışıklığı güçlendirerek enfeksiyon ve prostatite yol açan diğer nedenlere karşı koruma sağlar. Günlük egzersiz pelviste dolaşımı artırarak prostata yardımcı olur. Düzenli olarak boşalma da prostat için faydalıdır. Her gün yanm saat parlak gün ışığına çıkmak prostat kanserini önlemeye yardımcı olabilir.

Tedavi (Doğal Yöntemler & Bitkisel Çözümler)

Prostatit

Genellikle acil tıbbi tedavi gerektirir. İyileşmeyi hızlandırmak için bol sebze meyve ile temel yağ asitleri, selenyum ve çinko içeren yiyecekler yiyin. Fiziksel ve psikolojik stresten uzak durun.

İyi huylu büyümeler

Beslenme

Süt ürünleri ve rafine karbonhidrat tüketiminizi azaltın.

Daha çok çinko içeren yiyecekler yiyin (kabuklu deniz ürünleri, kök sebzeler ve kabak çekirdeği gibi).

Tofu gibi soya temelli yiyeceklerden daha çok yiyin. Soya fasulyesi isoflavon adı verilen ve prostat hastalığına karşı koruma sağlayan maddeler içerir.

Beta karoten, C ve E vitaminleri, flavonoid (bkz. “Domatesin gücü”, önceki sayfa), magnezyum, lif ve temel yağ asitleri içeren yiyeceklerden daha bol tüketin.

Düzenli olarak mercimek, sert kabuklu yemişler ve mısır yiyin. Bunlar glutamik asit adı verilen ve prostat büyümesini azaltabilecek olan bir amino asit içerir.

Kafeinli içecekleri azaltın.

Prostatınızı koruyun

Prostatınızda büyüme varsa aşağıdakilerden kaçınmanız gerekir:

Mesane dolu olmasına rağmen idrara çıkmayı geciktirmek.

Mesane doluyken vücudu sarsan bir egzersiz yapmak.

Kabızlık.

Sigara içmek.

Uzun süreli ve tek eşli bir ilişki olmadığı sürece korunmasız cinsel ilişkiye girmek.

Hidroterapi: Prostat bezindeki kan dolaşımını artırmak için, her gün veya iki günde bir küvetin içine oturarak dönüşümlü olarak sıcak ve soğuk banyo yapın.

Bitkisel ilaçlar: Çayır poleni, cüce palmiye veya Pygeum africanum dan yapılan bir ilaçtan tavsiye edilen günlük dozda kullanın. Keten tohumu yağı (günde bir çorba kaşığı), prostatit ve prostat büyümesi semptomlarıyla mücadeleye yardımcı olabilecek temel yağ asitleri içerir.

Ne Zaman Tıbbi Yardım Gerekir?

Sık idrara çıkma ihtiyacı varsa ve/veya gelen idrar miktarı azsa.

İdrara çıkarken acı hissediyorsanız.

Muhtemelen bel ve karın bölgesinde ağrıyla beraber ateş varsa.

İdrarınızda kan veya bir akıntı varsa.

Acil Durum

İdrara çıkamıyorsanız veya alt karın bölgesinde şişlik veya şiddetli ağrı varsa.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir