Rüyaların Gizemi Nedir?
Eski uygarlıklarda rüyalar doğaüstü olarak sınıflandırılırdı. Bu medeniyetlerde rüya gören ve yorumlayanlara da kutsallık atfedilmiştir. Rüyaların gelecekten mesajlar taşıdığına ve rüyayı gören ve yorumlayanların gelecekle bir köprü oluşturduğuna inanılırdı.
Eski zamanlardan beri rüyalar, hükümette alınan kararlarda bile etkili bir rol oynayan ilahi bir güç olarak görülmüştür. Bu gizemli dünya, insanoğlunun var olduğu andan itibaren hayrete düşürdü ve hala şaşırtıcı. Sanatçılar filmlerinde, resimlerinde ve romanlarında hayallerinin labirentlerinde yolculuk ederler.
Sigmund Freud, rüyaların bilinçaltına giden kraliyet yolu olduğunu söyledi. Bugün birçok teorisyen rüyalar üzerinde çalıştı. Ve şimdi, mevcut bilgilerimizle, rüyaların doğrudan iç dünyamızla ilgili olduğunu biliyoruz. Gün içinde yaşanan olaylar, yaşanan duygular, fiziksel ihtiyaçlar rüyanın malzemelerini belirler. Bazen bir rüyada uzak ülkelere bir yolculuğa çıktığımızı görürüz, bazen de bizi yakalamaya çalışanlardan kaçarız, bir yükseklikten atlar, düşeriz, uçarız. Her rüyayı kendi başına değerlendirmek ve bireysel dernekler yardımıyla analiz etmek gerekir. Her parça bir semboldür ve mutlaka bir şeyi temsil eder.
Rüyaların bilinçsiz arzu ve arzuların tatmin edilmesini sağlayan bir işlevi vardır. Uyanık haldeyken tatmin edilemeyen arzular, uykuda tatmin ararlar. Böylece kabul edilemez düşünce ve duygular rüyalarda farklı şekillerde sunulur. Bir rüyadaki ağaç sadece bir ağaç değildir. Bu, bir insanın hayatındaki yansımalardan sadece bir tanesidir. İçerikteki insanlar, nesneler, yerler zaten bildiğimiz parçalardır ve bu malzemeler uyanık bilincimizin farkında olmadığı yerlerde depolanır; rüyada kullanılana kadar. Bazı rüya analizlerinde malzemelerin nereden bilindiğini fark edebiliyoruz ama bazen bu malzemeler çözümlenemiyor.
Psikoterapi seanslarında rüyalar terapötik sürecin en önemli unsurlarından biridir. Danışanla yapılan analiz, bastırılmış, sansürlenmiş arzuları tanımlar ve birey için ruhsal ifade alanları açmayı amaçlar.
Bir Cevap Yazın