Bipolar bozukluk nedir?

bipolar bozukluk, bipolar bozukluk ne demek, bipolar bozukluk neden olur

Manik depresif bozukluk olarak da bilinen bipolar bozukluk, bir kişinin ruh halini, enerjisini, konsantrasyonunu ve bir kişinin günlük aktivitelerini gerçekleştirme yeteneğini etkileyen psikiyatrik-psikolojik bir bozukluktur.

















Bipolar bozukluk, kişiyi aniden çok iyi hissettirebilir ve bir süre sonra içine kapanık hale gelebilir. Bipolar bozukluk, bir kişiyi manik depresyon tanımına uyan bir ruh haline sokabilir. Bu nedenle hastalığın teşhisi aşamasında psikologlar tarafından yapılan değerlendirme büyük önem taşımaktadır.bipolar bozukluk, bipolar bozukluk ne demek, bipolar bozukluk neden olur

Bipolar bozukluğun en ayırt edici özelliği kişinin aşırı ruh halidir. Bipolar bozukluk zirveye ulaştığında, kişi hiperaktif ve çok mutlu hale gelir. Ancak depresyona girdiğinde dış dünyadan uzaklaşabilir ve hatta intihar eğilimi gösterebilir.

Bipolar bozuklukta duygudurum dönemleri gelişmezse yılda birkaç kez ortaya çıkabilir. Çoğu insan duygudurum bozukluklarını tespit edebilse de, şiddetli bipolar bozukluğu olan kişilerin durumu kendi başlarına fark etmeleri zordur.

Bipolar bozukluk genetik olarak bulaşabilir veya daha sonra travma nedeniyle gelişebilir. Depresyon şikayeti ile doktora giden birçok kişide aslında bipolar bozukluk vardır.

Nedenler

Bipolar bozukluğun kesin nedeni bilinmemekle birlikte, bir kişiye bipolar bozukluk tanısı konması için birlikte gelişen faktörlerin olduğu iddia edilmektedir. Bu faktörler arasında; beyindeki kimyasal dengesizlik, genetik transfer ve tetikleyici faktörler.

Beyindeki kimyasal dengesizlik

Beyindeki kimyasal bir dengesizlik olan bipolar bozukluğun bir sonucu olarak gelişebilir. Beyin işlevini kontrol eden kimyasallara nörotransmiterler denir. Bir veya daha fazla nörotransmiterde dengesizlik varsa, bipolar bozukluk semptomları gelişebilir.

Genetik

Bipolar bozukluğun genetik ile ilgili olduğu durumlar vardır. Kazanç, ailedeki birinci dereceden akrabalık akrabalarından genetik geçiş sonucunda elde edilebilir. Anne, baba veya kardeşte bipolar bozukluğu olan kişilerin bir doktora görünmeleri tavsiye edilir. Bununla birlikte, bipolar bozukluktan hiçbir gen sorumlu değildir. Bunun yerine, belirli genetik ve çevresel faktörlerin tetikleyici rol oynadığı düşünülmektedir.

Tetikleyici faktörler

Stresli durumlar veya geçmiş travma genellikle bipolar bozukluk için tetikleyicidir. Bunlar; Bir ilişkinin sona ermesi, fiziksel, cinsel veya duygusal taciz, yakın bir aile üyesinin veya sevilen birinin ölümü veya beyinde travma da bipolar bozukluğa neden olabilir.

Yaşamı değiştiren bu olaylar, bir kişinin hayatının herhangi bir anında depresyon nöbetlerini tetikleyebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir