Yılbaşı ve Sonraki Gün Nasıl Beslenilmeli

yılbaşında beslenme, yılbaşında nasıl beslenmeli, yılbaşından sonra beslenme

Kuru yemişler de yağ içerdiğinden miktarına dikkat edilmelidir.

















Anadolu’daki Mutlu Diyet Kliniği Sağlık Merkezi’nde beslenme ve diyet uzmanı olan Çağatay Demir, yiyecek ve içecek sorunlarından kaçınmak için kalori kısıtlaması yapılması gerektiğini söyledi. Ancak kuru yemişlerin çok zararsız olmadığı unutulmamalı ve yağ oranı yüksek olduğu için tüketilen miktara dikkat etmelisiniz. Bireysel faktörleri hesaba katarak 5-6 fındık, 5-6 badem, 2 ceviz, 10-15 kuru yaban mersini, 5-6 antep fıstığı yiyebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da ne zaman kuruyemiş ve meyve yeneceğidir. Yemekten bir saat sonra fındık yemekte fayda var. Ayrıca glisemik indeksi düşük olan meyveler yemekten yaklaşık 2 saat sonra tüketilebilir. “yılbaşında beslenme, yılbaşında nasıl beslenmeli, yılbaşından sonra beslenme

Sabah kalori kısıtlaması başlatılmalıdır.

Kalori kısıtlamasının en iyi sabah başladığını vurgulayan beslenme ve diyet uzmanı aatay Demir, “Her gün olduğu gibi kahvaltı, öğle yemeği ve ara öğünler hazırlanmalı, öğünler atlanmamalıdır. Ana yemek tavuk veya hindi olabilir. Zeytinyağı ve yanında salata yiyin ve pirinç, makarna ve unlu mamuller gibi yüksek karbonhidratlı gıdalardan kaçının. Şuruplu tatlılar yerine meyveli tatlılar veya sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Acil serviste yılın ilk saatlerini veya ilk gününü geçirmek istemeyenler için beslenme ve diyet uzmanı Demir, yılbaşı masasında olması gereken ve olmaması gereken yiyecekleri şu şekilde özetliyor:

 Güne kahvaltı ile başlayarak dikkatlice başlayın. Güne süt + yulaf ezmesi veya süt + meyve veya 2 ince dilim tam tahıllı ekmek + 1 dilim peynir + yağsız kızarmış ekmek + mevsimlik otlardan oluşan hafif bir kahvaltı ile başlayın.

Zeytinyağlı sebze unu + ayran + biraz çorba veya daha az çorba + salata gibi tercih ettiğiniz hafif yiyecekleri kullanın.

Akşam hazırlıkları büyük bir hızla devam ederken, küçük atıştırmalıkları unutmanıza izin vermeyin. Atıştırmalıklar sizi öğle yemeğinde aç tutacak ve akşam yemeğinde daha hızlı doymanızı sağlayacaktır.

Yiyecekleri yavaş ve derinlemesine çiğnemek ve öğünlerinizle birlikte 1-2 bardak su içmek, daha hızlı ve daha az yerseniz tok hissetmenize yardımcı olacaktır.

Ve günün en önemli öğünü akşam yemeğidir: dengeli bir karbonhidrat, protein ve yağ yemeği olduğundan emin olun. Bunun için masanıza 4 ana yemek grubu koymalısınız. (et-süt-tahıllar-sebzeler / meyveler)

Kırmızı et yerine hindi-kaz-ördek-tavuk-balığı tercih edin. Yağsız pişirme yöntemi olarak ızgara, buharda pişirme veya yağsız tava gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

Olmalıdır; Hindi dolması. Türkiye, düşük kolesterol seviyeleri açısından sağlık yararları ile tüketilebilecek bir besindir. Yılbaşı sofralarında sıkça tercih edilen hindi pilavı yerine bulgurla yapabilirsiniz.

Lezzetlere Yılbaşı sofralarında ve genel diyetimizde yer verilmemelidir.

Mümkün olduğunca pirinç ve makarna tabloya alınmamalıdır.

Olmalıdır; atıştırmalıklar. Başlangıç olarak, sebze ve peynirle yapılan az yağlı bir atıştırmalık seçin.

Yağlı cipsler, tohumlar ve çikolatalar yerine sağlıklı tohum dediğimiz kuruyemişler ve ölçülü olmak şartıyla taze kuru meyveler yiyin.

Olmalıdır; Tatlı. Yemekten 1 saat sonra tüketilmelidir. Her zaman ağır tatlılar ve şerbetler yerine meyve ve sütlü tatlıları tercih edin.

1 Ocak’ta brunch yiyin. Güne atıştırmalıklar ve sabah erken bir akşam yemeği ile devam edin.

Erken yatmak. Bütün gece yiyecekleri sindirmekten yorulan midenizi ve vücudunuzu dinlendirdiğinizden emin olun. Vücudunuzu dinlendirmek için temiz havada 30-40 dakikalık yürüyüşler yapın.

Karnınızı rahatlatmak için rezene ve anason gibi bitki çaylarını, vücudunuzu rahatlatmak için ise balsam ve papatya gibi bitki çaylarını seçin. Vücudu detoksifiye etmeye yetecek kadar su tüketmeye dikkat edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir